Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βγει από τη στενωπό της οικονομικής κρίσης διατύπωσε ο Κωνσταντίνος Λούλης με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του, στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, για να προσθέσει ότι «είμαστε η χώρα των εκπλήξεων».
Απευθυνόμενος στο πυκνό ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ο Βολιώτης επιχειρηματίας και συγγραφέας, εξέφρασε την αισιόδοξη σκέψη ότι «η Ελλάδα θα επιβιώσει» και σε κάθε δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει, θα υπάρξει ένα θαύμα, που θα επαναφέρει το καράβι στη σωστή του ρότα. Παράλληλα όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον υπόγειο πλούτο της χώρας, τονίζοντας ότι ο απλός Ελληνας πολίτης θα είναι θεατής στη διαδικασία εκμετάλλευσής του.
Ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Η επιβίωση της Ελλάδος - Μέσα από διαδοχικά θαύματα -Ψηφίδες νεοελληνικής ιστορίας - Σελίδες δόξας, ντροπής, υποτέλειας» μίλησε επικαλούμενος «Προσωπικά βιώματα και κρυμμένες αλήθειες», μακριά από «κομματικές εξαρτήσεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια θέση διατύπωσαν, εξάλλου και οι εισηγητές της χθεσινής εκδήλωσης, οι δημοσιογράφοι Θανάσης Σαμαράς και Σωτήρης Πολύζος και ο ιστορικός και συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί προσφορά και στους αναγνώστες και την επιστήμη».
Πρόσωπα της νεότερης ιστορίας και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας αναδεικνύονται μέσα από τη ματιά του συγγραφέα, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι «για κάποιους διαγράφηκαν εντέχνως όλα τα αρνητικά στοιχεία και για άλλους όλα τα θετικά, ενώ όλοι τους έχουν πράξει και τα δύο».
Η θέση ότι «οι κριτές ιστορικών γεγονότων δεν αποδίδουν πάντοτε αμερόληπτη και δίκαιη βαθμολογία» κυριάρχησε στην εισήγηση του κ. Λούλη, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το πόνημά του δεν έχει ως προορισμό «τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ιστορικού τμήματος Πανεπιστημιακών Φιλοσοφικών Σχολών, αλλά το μέσο Ελληνα αναγνώστη και ιδίως το νέο, που πιστεύει ότι μπορεί να ωφεληθεί από την ιστορία».
Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η επισήμανση του κ. Λούλη ότι «είναι καθήκον μου να αποτυπώσω τη σύγχρονη ιστορία χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες και χωρίς εξάρτηση από πολιτική τοποθέτηση».
Συμπερασματικά, ο κ. Λούλης τόνισε ότι «με ρεαλισμό και λίγη καλή προσπάθεια στην ελαχιστοποίηση της διαφθοράς στη χώρα μας, στην επιλογή των πολιτικών με τα λιγότερα δυνατά ελαττώματα και στη βελτίωση των σχέσεων με τις «προστάτιδες δυνάμεις», με τις οποίες είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, λόγω του μεγέθους μας, η ζωή μας θα κυλά σε ανεκτά πλαίσια».
Ο συγγραφέας του βιβλίου, που παρουσιάστηκε χθες στο Βόλο, σημείωσε, κλείνοντας, ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την εξόρυξη του υπόγειου πλούτου της χώρας, (όπου ο απλός Ελληνας πολίτης θα είναι ένας απλός θεατής),καθόρισαν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας στις δεκαετίες που πέρασαν. Παράλληλα όμως, «προετοίμασαν τις ιδανικές, για τους κηδεμόνες μας συνθήκες, (οικονομική χειραγώγηση και ασφυκτική δανειακή εξάρτηση), μιας και πλησιάζει η εποχή για να αρχίσει η εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναγκών της παγκόσμιας αγοράς» όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
(Φωτογραφίες: Ράνια Μανασή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου